Gazdaság

Vasárnapi zárva tartás: nagyot tévedett az NGM

"A vasárnapi nyitvatartással kapcsolatos felmérés, elemzés". Ezen a címen fizetett ki a nemzetgazdasági Minisztérium 3,18 millió forintot 2011-ben. Tegnap tagadták, hogy létezne hatástanulmány.

Pénteken a nemzetgazdasági tárca illetékesei megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint kiszivárogtak egy hatástanulmány részletei a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy ebben a témában elemzés született volna a minisztérium megbízásából.

Ha mégis létezne a tárca számára ismeretlen dokumentum, annak megállapításai és kockázati elemei hiteltelenek. A média által közöltekkel ellentétben nem igaz, hogy bárki munka nélkül maradna a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt – írtuk pénteken. A “nem létező tanulmányról” a Népszabadság írt pénteken, a lényege pedig, hogy több tízezren válnak munkanélkülivé és 50 milliárdot bukik a költségvetés, ha vasárnap nem engedik kinyitni az üzleteket.

Most pedig Zero jóvoltából megtudtuk, hogy a kormány.hu-n a 2011-es szerződések között ott egy dokumentum: “A vasárnapi nyitvatartással kapcsolatos felmérés, elemzés”. Lehet persze, hogy a tanulmányt bár kifizették, mégsem készült el. Vagy a 444 feltételezése szerint az MGM valóban égre-földre kereste, de valahogy saját weboldalát elfelejtette átnézni.

Nem tudjuk, és azt sem, mit tartalmaz ez a 3 187 500 forintból elkészített tanulmány, amit egyébként ide kattintva talál meg a kormány.hu-n. Alább a 96. sort ajánljuk:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik