Gazdaság

Falunappal védenék ki a vasárnapi zárva tartást

vasarnapi-pihenonap(210x140).jpg (vasárnapi pihenőnap)
vasarnapi-pihenonap(210x140).jpg (vasárnapi pihenőnap)

Miközben a kormány a kiskapukat csukja be éppen, érkeznek az újabb kreatív ötletek is, a legújabb a falunap és a kulturális fesztivál – írja a Világgazdaság.

A legfrissebb ötletek szerint vasárnap komolyabb területeket nyilvánítanak piaccá, vásárrá, illetve akár az egész település területét kijelölik kulturális fesztivállá. Ott ugyanis – legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) legfrissebb értelmezése szerint – nem kell zárva tartani vasárnap. Sőt: alkalmazottak is lehetnek majd a pult másik oldalán – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Az korábban is nyilvánvaló volt, hogy a zenei fesztiválokon ételt és italt minden további nélkül lehet majd kapni az idén is 0-24 órában, a kérdés csak az volt: a zárva tartási törvény vonatkozik-e a többi boltra. A törvény a kulturális kiszolgáló tevékenységet és a vásárokat valóban kivételként említi, de mindeddig kérdés volt: a fesztiválokat lehet-e bármelyiknek minősíteni.

Az Országgyűlés kedden szavaz a vasárnapi bérpótlékról, de igencsak korlátozott körben állapít meg a legújabb változat további 50 százalékos bérkiegészítést (a jelenlegi 50 százalékon felül). Csak adventkor kell a száz százalékos bérpótlékot fizetni, valamint azon az egy vasárnapon, amikor a kereskedő még (ezen felül) nyitva tarthat. Azok az üzletek viszont, amelyek a kivételek közé esnek (a gyógyszertárak, az üzemanyagtöltő állomások, a piacokon, vásárokon, reptereken és pályaudvarokon működő boltok) viszont továbbra is az ötven százalékos bérpótlékot lesznek kénytelen kifizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik