Gazdaság

A GVH rábólintott az E.On-erőművek eladására

Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy az E.On eladja debreceni és nyíregyházi erőművét a Veoliának – írja a Napi Gazdaság.

A felek tavaly szeptember 2-án már aláírták az adásvételi szerződést. Akkor a két cég abban állapodott meg, hogy az ügyletet legkésőbb ez év végéig lezárják. A vásárlás tárgyát képező két energiatermelő egység egyébként 2013 júniusa óta nem üzemel, működésüket az E.On ugyanis a kedvezőtlen gazdasági környezetre hivatkozva “tartósan szünetelteti”. A két erőműben kapcsoltan hőt és áramot is előállítottak ezt megelőzően, ám ez a tevékenység veszteséget okozott a viszonylag magas gázár és az alacsony áramértékesítési díjak miatt – derül ki a Napi Gazdaságból.

Az E.On ezért 2013-ban a fűtési időszak előtt felújított és kialakított csak hőt előállítani képes kazánokat a két erőmű telephelyén, hogy ezek biztosítsák a távhőellátást a két nagyvárosban. Ezek ma is működnek, és mint a Veolia korábban lapunkkal közölte, a tranzakció során elsősorban ezeket az eszközöket tartották szem előtt.

A társaság tavaly arról számolt be, hogy a két erőmű esetében hosszabb távon vizsgálják a biomassza-tüzelés alkalmazásának lehetőségét is. Az adásvétel után a Veolia portfóliója 760 megawatt hő- és 160 megawatt villamosenergia-termelő kapacitással bővül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik