Gazdaság

Paks 2: dilemma elé állította a kormány az EU-t

paks (paks)
paks (paks)

A Európai Bizottságra hagyták, hogy feloldja a szerződés titkosságát, de felhívták a figyelmet, hogy minősített adatokat tartalmaz – írja a 444.hu.

Anna-Kaisa Itkonen bizottsági szóvivő pénteken elismerte, hogy arról döntöttek, hogy nem léphet hatályba a december 9-én kötött orosz-magyar szerződés, de sokkal többet nem árulhatott el, mert „a dokumentumok, amelyeken a döntés alapult, titkosítottak”.

A 444.hu értesülései szerint a magyar kormány semmit sem tervez nyilvánosságra hozni, de felhatalmazta a bizottságot, hogy belátásuk szerint nyilvánosságra hozzák az ügyből azt, ami szerintük a nyilvánosságra tartozik.

A hírportál szerint ezzel dilemma elé állították a szervezetet, ugyanis a bizottság felhatalmazása közben arra is figyelmeztette Budapest Brüsszelt, hogy a szerződésben minősített adatok vannak. A magyar kormány lényegében Brüsszelre hagyta, hogy ezeket válogassák ki, és keressék meg azokat a részeket, amiket ki lehet adni a nyilvánosságnak. A bizottság brüsszeli jogászai így most vélhetően azon törik a fejüket, hogy akkor mit kell kihúzni a szövegből.


Fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik