Gazdaság

Nem tudják, kinek kell földadót fizetnie

Hét végéig kell a tulajdonosoknak befizetni a földadót az önkormányzatoknak. Az agrártárca szerint csak azokra vethető ki a teher, akik bérbe adják földjeiket, az önkormányzatok másképpen értelmezik a sarcot.

A helyi földadó visszavonását javasolja a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, jelentette be Szmetana György, a szövetség helyiadó-szakértője néhány napja egy konferencián. A szervezet megítélése szerint az önkormányzatok nem vethetnek ki adót a földekre jogszerűen, mivel a saját földjeiket művelő tulajdonosok egy 2014-es törvény szerint kötelező kárenyhítési hozzájárulást fizetnek – írja a Magyar Nemzet hozzátéve: a helyi önkormányzatokról szóló törvény kimondja, hogy csak olyan dolog lehet helyi adó tárgya, amit más közteher nem érint. Szmetana György szerint a földet bérbeadókra sem vonatkozik a helyi sarc, mivel a bérleti díj után személyi jövedelemadót fizetnek. Ezalól is ki lehet bújni azonban: ha a haszonbérleti szerződést legalább öt évre köti a tulajdonos, elkerülheti az adófizetést.

Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének alelnöke a lapnak elmondta: a helyi földadó népszerű lehet az önkormányzatok körében, a jogszabályt módosítani kellene a helyzet tisztázása érdekében. A Földművelésügyi Minisztérium úgy látja: nincsen szükség a korrekcióra, mivel az önkormányzatok csak magánszemélyre vethetnek ki adót, így azok az őstermelők is mentesülnek az adófizetés alól, akik legfeljebb 600 ezer forint éves bevételre tesznek szert.

A jogértelmezés nem mindenhol egységes, így a gazdálkodók attól tartanak, hogy az önkormányzatok a földtulajdonosokon és a bérbeadókon is megpróbálják behajtani az adót.

Súron február 1-jével vezették be a földadót, Sógorka Miklós polgármester szerint a földművelésügyi tárca jogértelmezése nem helytálló, ugyanis a települési adó alapja nem a tevékenységből származó jövedelem, hanem a földtulajdon.

A tulajdonosoknak vasárnapig kell befizetni a földadó összegét, azonban a behajtással gondok lehetnek a földek tulajdonosi hátterének megállapítása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik