Gazdaság

Megint áll a bál a pécsi Pick-üzemben

pécsi pick gyár (pécs, pick)
pécsi pick gyár (pécs, pick)

Most a bérmunkások lázadnak: töredékére csökkentették fizetésüket, az őket szervező férfi pedig azt állítja: nyolc hónap alatt egy fillér bért nem látott.

Épp csak le tudták szerelni a február végi sztrájkot, megint forrnak az indulatok a pécsi Pick-üzemben – írja a HVG.hu. Most nem a húsüzem saját alkalmazottai, hanem a céggel szerződött munkaközvetítő bérmunkásai lázadtak fel.

A történet egy éve kezdődött, amikor a gyárban jelentősen növelték a kvótát, 3600 helyett 4200 félsertést kellett műszakonként feldolgozni. A túlterhelés miatt bérmunkásokat alkalmaztak, a munkaerő beszerzésével egy gyulai vállalkozást, a Benefit Work Kft-t bízták meg. A cég eredetileg üzleti tanácsadással foglalkozott, húsfeldolgozásban nem volt tapasztalata, ez nem sokkal azelőtt került tevékenységi körükbe, hogy munkásokat szerveztek volna Pécsre.

Tapasztalat híján a cég Andrási Zoltánhoz fordult, hogy szervezze meg a munkavállalókat. Neki van ebben gyakorlata, bár két éve csúnyán pórul járt: akkor Németországba szervezett magyar henteseket, a német cég azonban nem fizetett neki, a munkavállalók viszont őt perelték pénzükért. Ennek az lett a vége, hogy Andrásinak a lakását is elárverezték.

Az Andrási által szervezett hentesek havi szinten 300 ezer forint körüli pénzt kerestek, ami több mint kétszerese volt annak, amit a Pick saját dolgozói kaptak, ez volt az egyik ok, ami a pécsi gyárban február végén lezajlott sztrájkhoz vezetett. A hivatalos bérpapírok alapján viszont csak 100 ezer forint körüli fizetést kaptak a dolgozók, a többi zsebbe ment – ezt több munkás is megerősítette a HVG-nek. Ezért cserébe viszont a bérmunkások hetente 6-7 napon át, 12 órában dolgoztak.

Andrási elmondta: neki a szervezésért félmilliós fizetést ígértek, amiből nyolc hónap alatt egy vasat se látott, igaz, családja albérletét február közepéig a Benefit Work Kft. fizette. „Amikor nincs a zsebedben ötszáz forint, és valaki megkeres azzal, hogy azt csinálhatod, amit szeretsz, akkor persze, hogy mész” – mondta Andrási arra vonatkozóan, hogy nem volt-e gyanús neki, hogy se munkaszerződést, se pénzt nem látott a nyolc hónap alatt. Ennek ellenére tevékenysége nyomát rengeteg dokumentum őrzi, ő volt a Benefit kapcsolattartója, a Pick képviselőivel is ő tárgyalt.

Februárban aztán betelt a pohár Andrásinál, azt kérte a Benefit ügyvezetőjétől, hogy számoljanak el. Ekkor derült ki, hogy nincs pénz, mert az ügyvezető állítása szerint több mint tízmilliós hiányt termeltek a bérmunkások. Andrási ezután feljelentette a céget a munkaügyi felügyeletnél, majd a bérmunkásoknál szakadt el a cérna, mert az ő fizetésüket egyik napról a másikra minimálbérre csökkentették. Emiatt aztán ők is feljelentést tettek a munkaügyi felügyeletnél. Andrási helyett új kapcsolattartót küldtek, a férfinak el kell hagynia a Benefit által bérelt lakást is.

A Pick eközben mossa kezeit: a cégvezetés közölte, hogy ők a szerződésben meghatározott díjat kifizetik a szolgáltatónak, abba viszont már nincs beleszólásuk, hogy a Benefit Work Kft. és munkavállalói közt milyen szerződés áll fenn.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik