Gazdaság

Már nem blokkolják a szlovák gázt

gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)
gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)

Az Európai Bizottság szerint a magyar-szlovák gázvezetéket üzemeltető állami Magyar Gáz Tranzit (MGT) Zrt. tulajdonosi szerkezete immár nem ütközik az uniós szabályokba, arra kiadhatók a végső engedélyek - írja a Népszabadság az unió honlapján lévő dokumentumokra hivatkozva.

Az újság szombati cikke szerint az év végén az MGT tulajdonjoga a Belügyminisztériumhoz (BM) került. Az Európai Bizottság ennek kapcsán arra hivatkozik, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) beszámolója szerint a BM jelenleg semmi módon nem érdekelt a hazai gázpiacon, az Orbán-kabinet miniszterei saját területükön önállóan döntenek, a kormányfő nem utasíthatja őket. Ez meggyőzte Brüsszelt, amely így nem gördít akadályt a hazai engedélyek kiadása elé.

Az uniós hozzájárulás birtokában most újraindult a próbaüzem, amely az MGT szerint március 10. és április 30. között zajlik. Szakértők szerint az MGT-nek ezalatt még számos dokumentumot kell kidolgoznia és elfogadnia ahhoz, hogy a MEKH és a bányakapitányság a rendelkezésére álló akár több hónap alatt kiadja a kereskedelmi üzem megkezdéséhez szükséges végső engedélyeket – írja az újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik