Gazdaság

Indiai autógyártó jöhet Magyarországra

autoszerelo(210x140).jpg (szerelő, munkás, autószerelő, autó, mercedes,)
autoszerelo(210x140).jpg (szerelő, munkás, autószerelő, autó, mercedes,)

Elképzelhető, hogy az indiai Tata autógyártó Szombathelyre vagy Debrecenbe jön. A külgazdasági tárca óvatosságra int.

A Nyugat.hu értesülései szerint Szombathelyen épülhet fel az indiai Tata új autógyára. A lap szerint a Tata – amely a brit Jaguar Land Rover Ltd-t is birtokolja – egy nemzetközi céget bízott meg azzal, hogy találjanak számára megfelelő, autóépítésre alkalmas területet.

Úgy tudják, hogy a külügyi tárca közvetítésével felvették a kapcsolatot több várossal, Szombathely bent maradt az utolsó körben, a fő vetélytárs Debrecen. Szombathelyen már be is indult az ingatlanspekuláció. A portál hozzátette: értesüléseit sem megerősíttetni, sem cáfoltatni nem sikerült az illetékesekkel.

A külügyi tárca vélhetően erre válaszul adott ki egy éles hangú közleményt. Ebben azt írják, hogy a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) több nagyberuházás Magyarországra hozataláról tárgyal; ezek a nagyberuházások munkahelyek tízezreit teremthetik magyar emberek számára. Hangsúlyozták: minden a nyilvánosság előtt és a háttérben zajló spekuláció nagymértékben rontja a tárgyalások sikeres kimenetelének esélyét.

A gyár az északi iparterületen, a volt szombathelyi katonai repülőtér egy részén épülne. Szombathelyi városvezetők és a söptei önkormányzat vezetői testületi felhatalmazás nélkül próbálnak megegyezni, a terület egy része Söptéé. Amikor a hírek kiszivárogtak, vállalkozók akarnak kisebb ingatlanokat venni a területen, számítva arra, hogy rövidesen felmegy az áruk. Az autógyár – ha valóban felépül – az egyik legnagyobb ilyen üzem lenne Magyarországon, és mintegy 8-10 ezer főt foglalkoztatna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik