Gazdaság

Hatszázötvenmilliárd forinttal többet adóztunk

pénzérme (forint, érme, pénzérme, pénz, )
pénzérme (forint, érme, pénzérme, pénz, )

Ennyivel több érkezett az államkasszába tavaly a legfontosabb adó- és járulékfajtákból, mint az előző évben, ami a szaktárca szerint elsősorban azzal magyarázható, hogy zsugorodásnak indult a feketegazdaság - számol be a Magyar Nemzet.

Az újság csütörtöki cikke szerint a személyi jövedelemadóból 6 százalékkal több bevétel folyt be, az áfából és a tb-járulékokból 8, a társasági adóból pedig 22 százalékkal több. A forgalmi adóból az előző évi 2800 milliárd forinttal szemben 2014-ben 3000 milliárd forint érkezett az államkasszába.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyi helyettes államtitkára szerint az emelkedő reálbérnek, szélesedő munkalehetőségeknek, a csökkenő rezsidíjaknak és az alacsony inflációnak köszönhetően a lakosság a korábbinál többet költhetett a boltokban. A forgalmi adatok emelkedésében emellett az új típusú pénztárgépek rendszerbe állítása is lényeges szerepet játszott. A legális viszonyok térnyerése más adóknál is növekedést idéz elő.

Az illegálisan tevékenykedőket ma már egyszerűbben utolérheti a hatóság, ezt segíti az a nagyjából 115 millió forgalmi és más információkat tartalmazó adatcsomag, amely 2014-ben az új pénztárgépektől a hatósághoz érkezett – mondta a lapnak Pankucsi Zoltán.

A kormány az idén komoly summát remél a feketézés ellen bevezetett elektronikus megoldásoktól, az új kasszák a tavalyinál is nagyobb, százmilliárdokban mérhető bevételt hozhatnak az államkasszának. Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) az idén 60 milliárd forintot fialhat – írja az újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik