Gazdaság

Veres a Buda-Cashről: bűnbakot keres a Fidesz

veres jános (veres jános, )
veres jános (veres jános, )

A volt pénzügyminiszter „politikai színjátéknak" nevezte a bizottsági vizsgálatot, az ügyben, és szerinte a nagyobbik kormánypárt így próbálja elterelni a felelősségét.

Veres János szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerepét is szükséges megvizsgálni a Buda-Cash ügyben, erről az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén beszélt, ahol a bizottság meghívására vett részt. A volt pénzügyminiszter kijelentette: a Fidesz és a Matolcsy György által irányított jegybank elégtelen felügyeleti tevékenysége tette lehetővé a 100 ezernél is több betétes pénzének eltűnését. Hozzátette: a hiány kétharmada azon bankoknál keletkezett, amelyeket az MNB-be olvasztott pénzügyi felügyelet engedélyezett.

Kifejtette, hogy a 2009-ben hozott törvénymódosítás, amely a pénzügyi szervezetek legalább ötévenkénti ellenőrzését írta elő, nem puhítást, hanem szigorítást tartalmazott, a megfogalmazás lehetővé tette a gyakoribb ellenőrzést is. Hozzáfűzte, hogy a Fidesz-frakció egyetértett a módosítással és megszavazta azt, és azóta sem változtatott azon, holott a jogszabály azóta kétszer változott.

Politikai színjáték

Veres János elmondta, hogy a Buda-Cashnél 2010-ben lefolytatott vizsgálatról szóló határozatot 2010. szeptember 17-én Szász Károly, az akkori PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) elnöke írta alá. A határozat 16 pontban írt elő kötelezettségeket a brókercég számára, egyebek közt az informatikai rendszer hiányosságainak megszüntetésére vonatkozóan. Veres János feltette a kérdést: vajon ellenőrizték-e azóta ezeknek az előírásoknak a betartását, végzett-e a felügyelet utóellenőrzést?

A volt pénzügyminiszter “politikai színjátéknak” nevezte a bizottsági vizsgálatot, véleménye szerint “a Fideszre jellemző politikai bűnbakkereséssel próbálják a felelősségüket az elmúlt öt évben történtekről elterelni”. Az ülésre több volt pénzügyminisztert, valamint a korábbi Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének volt elnökeit is meghívták, azonban közülük csak Veres János jelent meg. Ott volt még az ülésen szintén meghívottként Antali Károly, a Buda-Cash Brókerház Zrt. felügyelőbizottságának volt tagja, illetve elnöke.

Antali Károly elmondta, hogy 2008 szeptemberében megszűnt minden kapcsolata a Buda-Cash-sel, és addig a brókercégnek még nem volt kapcsolata az ügyben most érintett pénzintézetekkel. Hangsúlyozta, hogy a felügyelő bizottság (fb) nem rendelkezett olyan jellegű információkkal, amelyeket az MNB mostani vizsgálata feltárt a brókercégnél. Véleménye szerint nem volt olyan jel, ami arra a gyanúra adott volna okot, hogy a cégnél olyan tevékenység zajlik, amely nem felel meg a törvényeknek, szabályoknak. Kifejtette, hogy a testület feltárt kisebb hiányosságokat, ezekkel és a felügyeleti ellenőrzésekkel kapcsolatban is tett javaslatokat a vezetés felé, és ezekben történtek is intézkedések.

Megjegyezte: ő személyesen mindig bízott abban, hogy a magyar tulajdonú brókercégnél odafigyelő menedzsment működik, és ezt a bizalmat azzal is kifejezte, hogy a pénzét is ott tartotta, vagyis személyesen is érintett az ügyben.

Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke emlékeztetett, hogy 2002-ben, “amikor a szocialisták átvették a kormányrudat”,  a brókercégekre vonatkozóan még kétévente kötelező helyszíni ellenőrzés volt érvényben. Ezt később eltörölték, 2004 és 2009 között egyáltalán nem volt kötelező ellenőrzés előírva, majd 2009-ben változott úgy a szabályozás, hogy ötévente kell átfogó ellenőrzést végezni. Hozzátette, hogy utóbbi módosításnál a Fidesz-frakció két évenkénti ellenőrzést javasolt, amelyet leszavaztak a szocialisták. A módosítást végül megszavazták, mert a nulla helyett jobbnak tartották az ötévenkénti ellenőrzés bevezetését.

Volner János jobbikos képviselő az ülésen annak a véleményének adott hangot, hogy az MSZP és a Fidesz “egymásra keni a felelősséget”. “Az a felelősség, amelyet Önöknek viselniük kell, közös ebben az esetben” – jelentette ki. Hozzátette: közös a felelősség a felügyelettel és a parlamenti munkával is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik