Gazdaság

Buda-Cash: titkosszolgálati dolgozók pénzéről is szó van

1200 titkosszolga megtakarítása volt bent egészségpénztáron keresztül a Buda-Cash Brókerház Zrt. érdekeltségi körében – értesült kormányzati forrásból a Hír24. Forrásunk szerint ebből ötszáz dolgozó a külföldi kémelhárítással foglalkozó Információs Hivatal alkalmazottja, akiknek a pénzét a Honvéd Egészségpénztáron keresztül a Buda-Cash egyik érdekeltsége, a DRB bankcsoport kezelte.

Korábban arról írtunk, hogy az MNB kifizetési tilalmat rendelt el két egészségpénztárnál, egyikük a Honvéd Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészségbiztosító Pénztár. A jegybanki intézkedés oka, hogy a Honvéd Egészségpénztár a DRB bankcsoporthoz tartozó BRB Buda Regionális Bank Zrt.-nál tartotta pénztári vagyonának jelentős részét.

A Magyar Nemzeti Bank szerdán jelentette be, hogy visszavonta a Buda-Cash tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte annak felszámolását. A megalapozott gyanú szerint a Buda-Cash valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti akár a 100 milliárd forintos nagyságrendet is.

A károsultak között 20-30 ezer magánszemély, 7500 cég, 80 önkormányzat, és sok alapítvány is van. A BC érdekeltségi körében lévő DRB bankok betétesei 30 millió forint kártalanítást kaphatnak az OBA-tól, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.

A Buda-Cash ügyfeleit, vagyis a befektetőket a Befektető-védelmi Alap (BEVA) fogja kártalanítani, de csak mintegy 6 millió forintos összeghatárig. A kormány közölte: rendkívüli támogatást kapnak a károsult önkormányzatok. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter öt helyett háromévenkénti vizsgálatot tartana szükségesnek a befektetési vállalkozásoknál.

Az MNB szerint a Buda-Cash tulajdonosi körébe tartozó DRB-bankcsoport ellenőrzése során feltárt gyanús értékpapírügyletek vezettek el a Buda-Cash-hez. A BC tulajdonosainak ügyvédje szerint ügyfelei saját maguk jelentkeztek az MNB-nél.

A brókerbotrány részleteiről itt olvashat bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik