Gazdaság

Reklámadó: Rogán a legkisebbeknek megkegyelmezne

A Fidesz frakcióvezetője szerint a legkisebb bevételű cégek azért kaphatnának mentességet, mert az esetükben ez a teher felesleges bürokratikus költségeket jelentene.

Rogán Antal a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelezte, hogy az ügyben ütközésre számítanak Brüsszellel, mert az egyik európai uniós hivatal azt szeretné, hogy a legkisebb cégeknek és a legkisebb reklámbevétel után is fizetni kelljen az adót.

A 7 milliárdos célt tartani kell

A parlament gazdasági bizottságának keddi ülésén Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szintén arról számolt be, tárgyalásokat folytatnak arról, hogy a legkisebb bevétellel rendelkező cégek kaphatnak-e mentességet.

Rogán Antal a szerda reggeli rádióinterjúban kiemelte: a költségvetésben tervezett körülbelül 7 milliárd forintos reklámadó-bevétel nagyságrendjét tartani kell, ezért beszélt a gazdasági bizottság keddi ülésén – idézte fel – “3-5 százalékos intenzitásról, ami nem kulcsot jelent, hiszen ez az összes Magyarországon keletkező reklámbevételre vonatkozó intenzitási kérdés”.

Az MNB felelősen tette a dolgát

Ha a reklámadó kulcsai csökkennek, akkor – a tervezett adóbevétel tartása érdekében – “nyilvánvalóan teríteni kell”, vagyis az adófizetésre kötelezettek körét bővíteni kell – mondta a fideszes politikus.

A Buda-Cash-ügyben Rogán Antal megerősítette azt a véleményét, hogy a történteket “a második szocialista brókerbotránynak tartja” a Kulcsár-ügy után. Szerinte a Buda-Cash ellenőrzésekor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felelősen tette a dolgát, a csalássorozat pedig csak helyszíni vizsgálattal derülhetett ki.

A frakcióvezető a szabályozás szigorítását szorgalmazta, hogy a brókercégeket alaposabban lehessen ellenőrizni. Várják is a javaslatot az MNB-től, és amint az megérkezik, a parlamentnek sürgősen, házszabálytól eltéréssel el kell fogadnia – mondta, hozzátéve, reméli, hogy az ellenzék sem az időt húzza majd, hanem támogatja az előterjesztés mihamarabbi elfogadását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik