Gazdaság

Buda-Cash: Matolcsyék cáfolják az ellenzéki vádakat

A jegybank szerint a „jelentős részben szocialista kormányok alatt elkövetett bűncselekményeket más elkövetési időponthoz akarják kötni”.

A Magyar Nemzeti Bank szerint tudatlanságon és rosszhiszeműségen alapulnak egyes ellenzéki politikusok kijelentései, melyet a Buda-Cash és a DRB bankcsoport tevékenységére, a jegybanki kártalanításra és a felügyeleti ellenőrzésekre tettek – írta a jegybank.

Az LMP és az MSZP egyebek mellett azt állította, hogy az MNB nem képes megfelelően kezelni a helyzetet és az elmúlt öt évben lett volna lehetőség arra, hogy megakadályozzák a botrányt, emiatt a jegybanké a felelősség a Buda-Cash ügy miatt.

Az MNB közleménye szerint „egyes ellenzéki politikusok a gyanú szerint jelentős részben a szocialista kormányok alatt elkövetett bűncselekmény-sorozatot más elkövetési időponthoz próbálják kötni”. Hozzátették, hogy különösen visszás, hogy az elkövetők helyett azt az MNB-t vádolják, amely azt követően, hogy átvette a pénzügyi felügyelés feladatát, fényt derített a bő másfél évtizeden át elkövetett visszaélésekre.

A jegybank szerint tudatlanságon és rosszhiszeműségen alapul, ráadásul a jegybanktörvény ismeretének teljes hiányáról tanúskodik az az állítás, hogy az MNB-nek kellene kárpótlást nyújtania a brókercég és a bankok károsultjainak. Ugyanakkor már jelezték, hogy a betétesek követeléseinek kifizetésére kellő mennyiségű likviditást adnak az Országos Betétbiztosítási Alap számára, ha az nem rendelkezne elég forrással.

„Az MNB határozottan felhívja az ellenzéki politikusok figyelmét arra, hogy a jövőben tartózkodjanak attól a rendkívül felelőtlen magatartástól, hogy politikai haszonszerzés céljából, valótlanságok állításával, a közvélemény megtévesztésének kísérletével próbálják meg aláásni Magyarország pénzügyi stabilitását” – írta az MNB.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik