Gazdaság

Így játsszák ki a magyar cégek az orosz embargót

kamion (kamion, )
kamion (kamion, )

Fél évvel az orosz szankciók után egyre olajozottabban kerülik ki a magyar cégek az embargót. A legfontosabb szállítási útvonal Szerbián keresztül halad, az árut ott csomagolják át.

A Figyelő legfrissebb számában arról ír, hogy csendben, félig-meddig titokban folyik, és hatalmas üzlet a beviteli tilalom az orosz embergót kijátszó cégeknek. A legfontosabb szállítási útvonal Szerbián keresztül halad, az árut ott csomagolják át.

A hazai vállalkozásoknak a szabadkai kerülő út ugyan lehet járható, viszont drágább is. A gyenge rubel ráadásul tovább rontja a nyereségességet. Más országok vállalatai is Szerbiában pakolják át az árut.

A legnagyobb nyilvánosságot kapott esetet az osztrák fűszercég, a Kotanyi szállította. Erwin Kotanyi, a cég elnöke teljesen nyíltan beszélt erről, mint ahogy Snezana Bogosavljevic-Boskovic, Szerbia agrárminisztere is. A balkáni ország tavaly az előzetes adatok szerint 300 millió dollárnyi agrártermékeket szállított Oroszországba, az embargó előtti évnek csaknem a dupláját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik