Gazdaság

Veszélybe kerülhet a gázellátásunk

gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)
gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)

Az orosz Gazprom a tranzitszállítások leállításával fenyeget, miután újabb vitába keveredett Ukrajnával. Az ukránok nem kapták meg a kifizetett mennyiséget és a szakadárok ellátását is velük fizettetik meg.

A korábbi megállapodás értelmében Ukrajnának – tartozásai miatt – előre kell fizetnie a megrendelt gázmennyiségért. Az ukrán gázszállító társaság, a Naftogaz közölte: legutóbbi, 114 millió köbméteres megrendelésüket rendben kifizették, a kért mennyiségnek viszont csak egy része érkezett meg. Szerződésszegéssel vádolják a Gazpromot, az ügyről az Európai Bizottságot is értesítették.

A Gazprom erre úgy reagált, hogy a legutóbbi ukrán előrefizetés nem érkezett meg időben, a korábbi utalások alapján pedig már csak 219 millió köbméter gázra tarthat igényt Ukrajna. Ezt körülbelül két nap alatt megkapják, ennek átvétele után viszont egyáltalán nem jutnak majd orosz gázhoz, amíg a Gazpromnak utalt pénz meg nem érkezik az orosz társaság számlájára. A társaság elnöke szerint ha le kell állítani a Naftogaznak történő szállítást, az az Európába irányuló, Ukrajnán keresztüli tranzit szempontjából is komoly kockázatot jelent – idézi Alekszej Millert a Világgazdaság.

A gázvita hátterében az állhat, hogy Kijev az elmúlt héten bejelentette: felfüggeszti a szakadár megyék ellátását, mert a harcokban megsérült gázvezetékek javításra szorulnak. Vlagyimir Putyin azonnal utasította a Gazpromot, hogy Oroszország irányából biztosítsák a területek további ellátását, az így szállított gáz árát viszont Ukrajnán hajtják be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik