Gazdaság

Görögország: előállt a kormány a reformjavaslatokkal

Görögország (Görögország)
Görögország (Görögország)

Az Európai Bizottság komoly elkötelezettséget lát a korrupció és az adóelkerülés csökkentésére.

A görög kormány éjfél körül elküldte a reformjavaslatait tartalmazó listát az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek, valamint a Nemzetközi Valutaalapnak – tudósít az MTI. Az Európai Bizottsághoz közel álló forrás azt mondta kedd reggel: a dokumentum elég átfogó ahhoz, hogy megfelelő vitaalapot jelentsen a tárgyalásokhoz. „Komoly elkötelezettséget látunk az adóelkerülés és korrupció elleni harc iránt” – közölte.

A kormány reformjavaslatának ismertetése alapfeltétele volt annak, hogy Görögország hitelezői négy hónappal meghosszabbítsák az eredetileg február végén lejáró nemzetközi pénzügyi támogatást. Az összesen 240 milliárd eurós mentőövhöz Németország járult hozzá a legnagyobb mértékben.

A hírek hallatán a görög tőzsde jó hangulatban nyitott, az athéni börze irányadó indexe 7 százalékos emelkedéssel, két és félhavi csúcson kezdte a napot. A banki részvények 14 százalék felett drágultak, eközben jelentősen csökkentek a kötvényhozamok – a kétévesé 13,16 százalékponttal, az ötévesé 11,86-tal, a tízévesé 9,15-tel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik