Gazdaság

100 milliárdos kár lehet a Buda-Cash felfüggesztése mögött

Visszaélésgyanús esetek miatt a jegybank azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A gyanú szerint az elmúlt tíz évben meghamisították az adatszolgáltatást, amelyből 100 milliárdos kár keletkezhetett. A cég már a tőzsdén sem kereskedhet.

Az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, ezért az MNB hétfőn az illetékes rendőr-főkapitányságnál büntető feljelentést tett. A közlemény szerint a felügyeleti biztosok kedden átvették az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről.

Bankok is érintettek

A gyanú szerint a Buda-Cash Brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti akár a 100 milliárd forintos nagyságrendet is – mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

A Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható a Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál szintén korlátozó intézkedéseket, így a betétkifizetés korlátozást rendelte el a jegybank.

Mint azt korábban megírtuk hétfőn kora este rendőrök szálltak ki a legrégibb magyar brókercégek egyikéhez, a budapesti, Ménesi úti központhoz.

“A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozati cselekményt hajtott végre” – közölte a rendőrség az Index hírportállal hétfőn. A cég sajtófelelőse mindemellett délután ötkor távozott a munkaidő végeztével, és addig semmilyen razziáról nem tudott, és később a vezetők megkeresése után sem tudott semmilyen rendőrségi intézkedésről.

A tőzsde is felfüggesztette

Felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Zrt. kereskedési jogát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a részvény és a származékos szekcióban kedden.

A közlemény szerint a BÉT néhány perccel a kereskedés indulása előtt kapott tájékoztatást a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) arról, hogy a jegybank felfüggesztette a Buda-Cash működési engedélyét. A jegybanki intézkedés következtében a Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) is felfüggesztette a brókercég klíringjogát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik