Gazdaság
növekedés (gazdasági növekedés, )

GKI: enyhén optimista a lakosság

A GKI felmérése szerint az üzleti várakozások kissé rosszabbak, a fogyasztóiak viszont valamicskével jobbak lettek a januárinál.

Februárban nem változott a GKI-Erste konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, s szintje továbbra is viszonylag optimista hangulatot tükröz. Az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások kissé rosszabbak, a fogyasztóiak viszont valamicskével jobbak lettek. Az üzleti szférán belül februárban az ipari és kereskedelmi várakozások minimálisan kedvezőbben, a szolgáltató és főleg építőipari várakozások viszont kedvezőtlenebbül alakultak, mint az előző hónapban.

Exportbővülést várnak a cégek

Az ipari bizalmi index kissé korrigált a januári esés után. Enyhén javult az elmúlt időszak termelésének, a készlet- és a rendelésállománynak a megítélése (ez utóbbin belül az exportrendeléseké is).

A termelési kilátások viszont ismét borúsabbak lettek. Az építőipari bizalmi index negyedik hónapja csökken, s februárban tizenöt-havi mélypontjára került. Az előző háromhavi termelés megítélése nem változott, a rendelésállományé némileg romlott.

A kereskedelmi bizalmi index értéke a januári csökkenést követően kissé emelkedett, s ezzel továbbra is az elmúlt, immár több mint egy évre jellemző viszonylag keskeny sávban maradt. Az eladási pozíció megítélése kissé pesszimistább lett, a készleteké és a várható rendeléseké némileg reménytelibb.

A szolgáltatói bizalmi index január után februárban is esett. Az általános üzletmenet megítélése ugyan javult, de az elmúlt és a következő időszak forgalmáé romlott.

A foglalkoztatási szándék az iparban kissé erősödött, az építőiparban viszont számottevően, a kereskedelemben és a szolgáltató szférában kissé gyengébb lett. Valamelyest enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Nem számítanak áremelkedésre

Az áremelési szándék az iparban nem változott, a kereskedelemben és a szolgáltató cégeknél csökkent. Az építőiparban ismét az árcsökkenésre számító cégek kerültek többségbe, de a válaszadók döntő többsége ebben az ágazatban is változatlan árakra számít.

A fogyasztók inflációs várakozása is tovább csökkent. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a januári zuhanás után minden ágazatban markánsan javult, de a szolgáltató szektor kivételével még a romlásra számítók vannak minimális többségben. E kérdésben a lakosság véleménye csak kissé lett optimistább.

A GKI fogyasztói bizalmi index februárban háromhavi csökkenést követően enyhén emelkedett. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét enyhén, míg a következő egy évben várható megtakarítási képességét lényegesen jobbnak ítélte, mint az előző hónapban. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek várható vásárlási lehetőségét stagnálónak érzékelték.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. – az EU módszertanának megfelelően – konjunktúra-indexének kiszámításakor az üzleti szférán belül az ipar, a kereskedelem az építőipar és a szolgáltató szektor, illetve a lakosság várakozásait veszi figyelembe.

A fogyasztói bizalmi indexet a háztartások pénzügyi, az ország gazdasági és munkanélküliségi helyzetének várt alakulására, továbbá a megtakarítási kilátásokra vonatkozó kérdésekre adott válaszokból számítjuk.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.