Gazdaság

2018-ig maradhatnak a roamingdíjak

Bár az Unió korábbi döntései értelmében év végéig ki kellene vezetni a barangolási díjakat, egyelőre csak kisebb kedvezményekre számíthatnak a mobilosok.

Bár az elmúlt években hozott uniós döntések szerint az EU-ban tevékenykedő operátorok az év végétől a belföldön is érvényes tarifákat lettek volna kötelesek alkalmazni külföldi mobilhasználat – telefonálás és internetezés – esetén, ám egy friss európai tanácsi előterjesztés a határidőt három évvel tolná ki – írja az mno.hu. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint az európai döntéshozatalban fontos szerepet játszó testület javaslata azzal érvel, hogy a mobilszolgáltatóknak több időre van szükségük az átálláshoz. A hírügynökség hozzáteszi: lehetséges, hogy az operátorok a kieső bevételeket a belföldi tarifák megemelésével próbálnák pótolni.

Andrus Ansip, a az unió egységes digitális piacáért felelős biztosa elmondta: a roamingdíjak rendszere egy rossz pénzügyi döntés következménye, ami lényegében azt üzeni a távközlési ügyfeleknek, hogy külföldön ne használják a szolgáltatásokat. Az Európai Parlament tavaly áprilisban döntött úgy: 2015 decemberétől eltörlik a roaming-díjakat.

Az uniós tagállamokon belül barangolva megabyte-tonként bruttó 78,3 forintot kell fizetnie egy hazai szolgáltató ügyfelének, míg a percdíj indított hívásnál 74, fogadott hívásoknál pedig 19,5 forint. Egy roaming SMS ára 23,5 forint. A lap emlékeztet: a szolgáltatók roaming-akcióikat eddig nyárra időzítették, ideén azonban ez elmaradhat. A tanács elé terjesztett javaslat kismértékű kedvezményt helyez kilátásba: külföldi mobilinternetezés esetén napi öt gigabyte adatforgalom a hazai áron járna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik