Gazdaság

Az európai szocialisták: “öngyilkos gazdasági megszorítások”

Az eddig vállalt kötelezettségeket be kell tartani, még Görögországnak is - hangsúlyozták a Madridban tanácskozó európai szociáldemokrata vezetők, miközben az "öngyilkos gazdasági megszorítások" kockázatait tekintették át.

“Felelősen kell intéznünk az állami pénzügyeket, nem engedhetjük meg magunknak a költségvetés hiányát, csökkenteni kell azt, mert felelősek vagyunk a jövő nemzedékeiért” – jelentette ki Manuel Valls francia miniszterelnök. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke hangsúlyozta, hogy csökkenteni kell az államadósságokat, de gazdasági növekedés és új munkahelyek hiányában ez lehetetlenség.

“A megszorítások a megszorításokért, az embereket büntető gazdaságpolitikák a populizmus térnyeréséhez vezet, és gyengíti lehetőségeinket arra, hogy ismét a növekedés útjára lépjünk és visszaszerezzük a versenyképességet” – árnyalta a képet Valls. Felipe González volt spanyol miniszterelnök az “öngyilkos megszorítások” leállítását szorgalmazta. “Az Európai Unió egyre kevésbé egységes, és ráadásul elérte a nacionalizmus betegsége” – fogalmazott.

A tanácskozáson két nyilatkozatot fogadtak el. Ezek egyikében a szociáldemokrata vezetők kinyilvánították, hogy közösen dolgoznak a gazdasági megszorítások politikájának felszámolásáért, a versenyképesség fokozásáért, a foglalkoztatottság növelésért. A görög adósságválságról nagyon sok szó esett a madridi konferencián is. A jelenlévő egybehangzóan támogatták az euróövezeti pénzügyminiszterek és Görögország péntek esti megállapodását az euróövezeti finanszírozás feltételekhez kötött meghosszabbításáról.

A másik fő témakörről, a terrorizmus elleni küzdelemről szóló nyilatkozatban a szociáldemokrata vezetők “az együttműködés minden szinten történő erősítését, a párbeszéd fokozását és egy olyan Európa előmozdítását ígérték, ahol minden embernek helye van, függetlenül fajától, vallásától, származásától, nemétől és szexuális irányultságától”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik