Gazdaság

Seszták emberei a bedőlő borbirodalom körül

Szövevényes tulajdoni viszonyokra, problémás vállalkozásokra találtak a miniszterhez vezető szálak kibogozása közben.

Seszták Miklóshoz, a nemzeti fejlesztési miniszterhez köthető személyek is felbukkannak a Vinopolis International Kft. bornagykereskedő cég korábbi tulajdonosai között, mely ellen felszámolás indult. Az ígéretesen indult borbirodalom kiskereskedelmi ága, a Vinopolis Hungary már novemberben megszűnt – írja a HVG.hu.

A Vinopolis Internationalt 2012-ben alapította Szente Zsolt, aki a felszámolás közzétételéig egyedüli ügyvezetője is volt a társaságnak. Az első, nem teljes évben elért bevétel még 40 millió forint felett volt, a következő évben viszont már csak 1,88 millió. Az első évben még 17,17 milliós mérleg szerinti eredményt sikerült elérni, a következőben már 17,23 milliós veszteséget. A nagykereskedő Vinopolis International és a kiskereskedő Vinopolis Hungary mellett létrejött egy Academy of Wine and Spirit Kft. is, amely képzéseket szervezett. Utóbbi a cégcsoport egyetlen rendesen működő tagja, bár 2011 óta ez ellen is tizenkét végrehajtás indult.

A csoport kulcsfigurája Szente Zsolt székesfehérvári vállalkozó, aki a cégadatok szerint hét vállalkozásban is érdekelt, de ezek közül egy sincs, melyet ne terhelne valamilyen negatív információ. Négy cég ellen felszámolási eljárás van folyamatban, egyet ezek közül meg is szüntettek, egynek felfüggesztették az adószámát, kettő ellen pedig végrehajtás, illetve tulajdonosi vagyoni részesedés lefoglalása van érvényben.

A cégadatok vizsgálata során a HVG kapcsolatra bukkant a Vinopolis International és a Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel hírbe hozott Oxygen cégcsoport közt is. A Vinopolis Internationalbe ugyanis egyszerre lépett be tulajdonosként a Középpont Stúdió Kft., Hódos Éva, valamint a Oxygen Wellness Befektetési és Ingatlanhasznosító Kft., azután szűk fél évvel később, 2012 novemberében egyszerre ki is léptek. Hódos egyébként a Középpont Kft.-ben is tulajdonos, az Oxygen Wellness-t tulajdonló, Cipruson bejegyzett cégnek pedig kézbesítési megbízottja.

A Sesztákkal ugyancsak kapcsolatba hozott Fabó György és Sándor Kornél is felbukkan Hódos Évához kapcsolható cégekben, áttételesen pedig a Vinopolis-cégekhez is volt, illetve van kapcsolódásuk: Sándor például az Oxygen Wellnessen keresztül tulajdonosa volt a Vinopolis Internationalnek, az Irisz Média Zrt.-n keresztül pedig a Seszták tulajdonában lévő Ramiris Autó Kft.-ben is részt vett.

Fabó ügyvezetőként volt és van jelen olyan cégekben, melyek összekapcsolhatók Vinopolis- és Oxygen-vállalkozásokkal: vezető tisztségviselője volt például a Középpont Kft.-nek, de ügyvezető az Oxygen Buda és Oxygen Újpest cégekben is. Emellett vezérigazgató az Irisz Média Zrt.-nél, melynek neve korábban Ramiris Rubin Zrt. volt és az Oxygen Wellnesst építette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik