Gazdaság

Megmutatjuk Putyin kastélyait

Sajtóhírek szerint Putyinnak 200 milliárd dolláros vagyona van, amelyek egy részét ingatlanokban tartja. Utóbbiakból szemezgettünk a teljesség igénye nélkül.

Az orosz elnök első hat-hét évét annak szentelte, hogy minél többet lopjon – nyilatkozta nemrég a Business Insidernek egy amerikai befektető, aki az orosz oligarcháknak dolgozott, de otthagyta őket. Szerinte Putyin a 200 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb embere, pénzét ingatlanokban, részvényekben, befektetési alapokban tartja, amit a haverjai kezelnek.

Itt arról lehet olvasni, hogy Putyinnak 43 magánrepülőgépe, 20 rezidenciája, 15 helikoptere és 4 jachtja volt 2012-ben egy orosz ellenzéki képviselő szerint. Ennek kapcsán megnéztük a nemzetközi sajtóban, hogy milyen ingatlanai lehetnek az orosz elnöknek.

Természetesen Putyin az alábbi villákat sem a saját nevében vásárolta, hanem strómanokon keresztül. Az orosz elnök egyik feltehető strómanja a dzsúdópartnere, Arkagyij Rotenberg, aki maga is milliárdos. A Financial Times szerint neki van egy Aurora 31 nevű, Ciprusra bejegyzett vagyonkezelő cége, amely az egész világon, de főként Olaszországban vásárolt be több millió euró értékű ingatlanokból az utóbbi években. Bátyjával együtt többek között ők lopták szét a szocsi olimpiát.

Nyilvánvaló, hogy az amerikai és az európai titkosszolgálatok pontosan tudják, Putyinnak milyen gazdasági kapcsolatai vannak, és rajtuk keresztül hol, mikor vásárolt ingatlanokat a világban. Erre utal, hogy Rotenberg volt az egyik első olyan ember, akit beutazási tiltólistára raktak az Ukrajna miatti orosz szankciók részeként.

A brit Telegraph szerint Putyinnak Rotenbergen keresztül csak Olaszországban 30 millió eurós (9,2 milliárd forintos) ingatlanvagyona van. Többek között ötcsillagos szállodák, kastélyok, nyaralók. Az Aurora 31 vagyonkezelőnek van egy luxusvillája Róma északi részén, Tarquiniában, egy apartmanja és három csodálatos villája Szardínia szigetén, és egy négycsillagos hotelje az olasz fővárosban.

Ez utóbbi – a Berg Luxury Hotel – így néz ki:

Az olasz Il Messagero szerint Putyinnak a Garda-tó mellett is van egy hatalmas kastélya, amit 16 millió euróért (5 milliárd forint) vásárolt hat-hét éve. A lap tudni véli, hogy az orosz elnök természetesen nem a saját nevében vásárolta a kastélyt, hanem egy milliárdos barátja, az olajmágnás German Boriszovics Khan járt el helyette.

A 34 szobás, 1200 négyzetméteres vityilló egyébként így néz ki:

Putyinnak a Fekete-tenger partján is van egy óriási, új építésű kastélya. A Praskovevka falucska közelében lévő ingatlan 67 hektáron összesen 26 ezer négyzetmétert foglal el. A Washington Post cikke szerint az építési költségeket 1 milliárd dollárra becsülték. A házat nem sokkal később eladták – papíron – Alexander Ponomarenkó üzletembernek. Ekkor az ingatlant érdekes módon már “csak” 350 millióra becsülték. A RuLeaks azt gyanítja, hogy ez parasztvakítás, a villa továbbra is Putyiné.

Ide kattintva nézheti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik