Gazdaság

Megint elkezdett drágulni az olaj

Eddig attól féltek, még olcsóbb lesz, most megint drágább.

Hatvan dollár felett volt ma a Brent-olaj ára. Ez az a fajta olaj, amit az északi félteke nagy részén fúrnak. Az év végi hatalmas olajpánik alatt a Brent hordónkénti ára 50 dollár környékére esett. Az éve elején még száz dollár körül volt.

Ez például Oroszországnak nagyon rosszat tett, mert a költségvetésük jó része az olajbevételekből származik. Irán is szenvedett, mert ott még kevesebb piacképes termék van az olajon kívül. Ők kérték az OPEC-et, a legnagyobb olajexportőrök társulását, hogy kevesebb olajat fúrjanak, ezzel drágítva a maradékot. Nem tették. Azt mondták, nekik az sem baj, ha még olcsóbb lesz.

Persze ettől még sokan azt gondolják, hogy ez csak pillanatnyi emelkedés. Az okozza, hogy a dollár gyengül. Azt mondják, év végére lehet még húsz dollár is egy hordó Brent-olaj. Tényleg van rá esély, mert a dollár egyébként folyamatosan emelkedik. Ha ennyire olcsó lesz az olaj, akkor az sok mindent átírhat majd a világpolitikában. Oroszország és Irán mellett Szaúd-Arábia és több öbölbéli állam is főként ebből él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik