Gazdaság

Feketelistát ad ki a kormány

Csepreghy Nándor (Csepreghy Nándor)
Csepreghy Nándor (Csepreghy Nándor)

Több száz állami fejlesztés megvalósítása van veszélyben késés miatt. Pontosan nem tudni, hogy mekkora összegű uniós forrás lehívása van veszélyben, de becslések szerint annak értéke 500-1000 milliárd forint is lehet - derül ki a Világgazdaság szerdai számában megjelent cikkből.

Több száz állami projektet tartalmazhat az a jövő hét szerdán nyilvánosságra kerülő lista, amely a 2007-2013-as ciklus azon uniós forrásból finanszírozott fejlesztéseit tartalmazza majd, ahol a projektgazdák késésben vannak a támogatási szerződésben a megvalósításra vonatkozóan vállalt ütemezési határidőkhöz képest – nyilatkozta a lapnak Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár elmondta: csak a késedelmes projektek listájának jövő heti megjelenésével lehet pontosan látni, hogy mekkora összegű uniós forrás lehívása van veszélyben. Becslése szerint annak értéke 500-1000 milliárd forint is lehet. Hozzátette, hogy minden olyan projektet veszélyben lévőnek tartanak, ahol a támogatási szerződésben vállalt határidőkhöz képest jelenleg csúszásban vannak a kedvezményezettek a fejlesztések megvalósításával.

Nem hozzák nyilvánosságra viszont a cégek késésben lévő projektjeit. Az érintett vállalkozások kapnak egy tájékoztató levelet. Náluk is alkalmazzák majd azt a szankciót, hogy a 2014-2020-as időszak forrásai csak akkor lesznek elérhetők számukra, ha a mostani, csúszásban lévő fejlesztéseiket lezárták – emelte ki Csepreghy Nándor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik