Gazdaság

Németország hipergazdag

audi (audi)
audi (audi)

Elképesztő mennyiségű külföldi vagyont halmoztak fel az utóbbi hatvan évben.

Egy világhírű francia gazdaságtörténész szerint a németek a külföldi beruházásaikkal, termékeikkel tarolják le a világot. Ha ez így megy tovább, 20-30 év múlva akkora lesz a külföldön található német vagyon értéke, mint amennyi a brit és francia gyarmatbirodalmaknak volt 1870 körül. A kapitalista országok közül csak Japán esetében nagyobb ez a mutató a németnél – olvasható a 444.hu-n.

Thomas Piketty szerint mindez azért van, mert Németország kimaradt a gyarmati osztozkodásból, ezért más módon próbált vagyont felhalmozni, azaz piacot szerezni termékeinek külföldön. Megtámadta a brit-francia gyarmattartókat, amiből lett a két világháború. A két vesztes háború után Németország azonban nem egy újabb háborúval vagy gyarmatosítással, hanem a termékeik exportjával, azaz a brutális külkereskedelmi többletükkel tudott külföldi eszközöket szerezni. 

A külföldön lévő német gyárak, német tulajdonú ingatlanok vagy a németeknek törlesztendő hitelek mind-mind ezt a külföldi tőkeállományt gyarapítják. Németország tőkeállománya jelenleg az egy éves német nemzeti jövedelem több mint 400 százaléka, ami akkora, hogy akár kisebb országokat is birtokolhatnának vele, és valószínűleg ez még nagyobbra nő majd. Piketty szerint Németország ötévnyi külkereskedelmi többletéből meg lehetne vásárolni Párizs minden egyes ingatlanját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik