Gazdaság

A volt ÁSZ-elnök 2,5 százalék feletti növekedést jósol

Bár sok a bizonytalan tényező, de jövőre 2,5 százalék felett lehet a gazdasági növekedés üteme Magyarországon - mondtaKovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság és a Költségvetési Tanács elnöke.

A Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egykori elnöke elmondta, a tavalyi jó teljesítményt követően idén vegyes a kép Kelet-Közép-Európa országait tekintve, a közép-kelet-európai országok felében várhatóan erősödik, a másik felében lassul a GDP növekedése. A növekedést esetleg hátráltató tényezők közé sorolta az előző ÁSZ-elnök a Görögország helyzetével kapcsolatos bizonytalanságokat, az orosz-ukrán konfliktus alakulását, kimenetelét. 

Óvatosságra ad okot az is, mondta, hogy az eurózóna és benne Németország gazdasági fejlődését nézve az elmúlt hónapokban egyre alacsonyabb GDP-növekedést várnak az elemzők. Kovács Árpád szerint a GDP-növekedéshez eltérő mértékben, de minden közép-kelet-európai országban hozzájárulnak a beáramló uniós támogatások, Magyarország az elmúlt években élenjáró állam lett az uniós források felhasználásában.

Az államháztartási hiány, Horvátországot kivéve, várhatóan minden közép-kelet-európai országban a 3 százalékos maastrichti “plafonérték” alatt marad, és az államadósság az Európai Bizottság értékelése szerint, Magyarországot kivéve, várhatóan minden közép-kelet-európai országban emelkedni fog 2015-ben – mondta Kovács Árpád.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik