Gazdaság

Német autógyárak húzzák a magyar ipart

autogyar(210x140).jpg (autó, autóipar, autógyár, szerelő, munkás,)
autogyar(210x140).jpg (autó, autóipar, autógyár, szerelő, munkás,)

Az ipari termelés 7,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest 2014-ben a KSH becslése szerint.

Az ipari termelés 7,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest 2014-ben, tavaly decemberben pedig 7,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte első becslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly decemberben a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 4,6 százalékkal nőtt a termelés 2013 azonos hónapjához mérve. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelés 1,7 százalékkal csökkent.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, hogy decemberben a járműgyártásban kisebb növekedés volt a megszokottnál: a 20 százalék körüli átlagos bővülés helyett csak 10 százalékos éves emelkedés lehetett ebben az ágazatban.

Éves összehasonlításban a decemberi növekedés volt a legerősebb a tavalyi negyedik negyedévben az októberi 1,5, és a novemberi 5,6 százalékos növekedés után a kiigazítatlan adatok szerint. A novemberi adatot a korábban közölt 5,8 százalékról módosította a KSH lefelé.

Havi összevetésben harmadszor csökkent az ipari termelés mutatója decemberben az augusztusi 5,8, és az októberi 2,9 százalékos visszaesés és a júliusi 1,3, a szeptemberi 2,9 és a novemberi 3,2 százalékos emelkedés után.
KSH a tavalyi részletes ipari termelési adatokat február 12-én közli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik