Gazdaság

200 milliárdból javítanák a fiatalok foglakoztatását

czomba sándor (czomba sándor)
czomba sándor (czomba sándor)

A 18-24 év közti fiatalok ötöde munkanélküli. Közmunka hizlalja a foglalkoztatási statisztikát, de valós javulás is megfigyelhető.

A friss statisztikák szerint 7,1 százalékra mérséklődött a munkanélküliség, amivel az Európai Unión belül is a felső egyharmadba tartozunk – tudatta a Híradó.hu, noha a kedvező számokhoz alaposan hozzájárul a közfoglalkoztatás is. Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár is elismerte az M1 műsorában, hogy 2010 és 2013 között a foglalkoztatás bővülésének jelentős részét adta a közmunka. Úgy véli azonban, hogy 2013 második felétől megindult a gazdasági növekedés és érdemben nőtt a foglalkoztatás a versenyszférában is. Egy év alatt nagyjából 170 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, döntő többségük már nem közmunkás.

A munkanélküliség még mindig igen magas a 15-24 éves korosztályban, noha jelentősen csökkent. 2012-ben még 30 százalék volt, jelenleg 18,3 százalék. A helyzet javítására a kormány Ifjúsági Garancia Programot indított. Úgy döntöttek, 2014 és 2020 között több mint 200 milliárd forintot fordítanak a fiatalok foglalkoztatásának javítására, ebből 15 milliárd az uniós támogatás. Több mint százezer fiatalnak fognak ebből a pénzből valamilyen szolgáltatást, bértámogatást, képzést, egyéb elemet felajánlani – mondta Czomba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik