Gazdaság

Megint szállíthatunk Oroszországba

Diszno(960x640).jpg (disznó)
Diszno(960x640).jpg (disznó)

A magyar cégek megfeleltek az oroszok élelmiszer-biztonsági vizsgálatán.

Moszkva még augusztusban tiltotta be az uniós országokból származó hús-, gyümölcs- és zöldségtermékek importját, válaszként az Oroszország elleni gazdasági intézkedésekre. Most lazítanak az embargón, első körben hat uniós tagállamnak, köztük Magyarországnak engedélyeznék az újbóli szállításokat. Az M1 Híradó úgy tudja, hogy fél éven belül indulhat újra a sertéshús-szállítás.

Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból akadó intézkedésekért felelős miniszteri biztos azt nyilatkozta: egy most véget ért vizsgálaton a magyar cégek minden orosz élelmiszer-biztonsági előírásnak megfeleltek, így amint döntés születik, azonnal indulhatnak a szállítások.

A magyar gazdaság mintegy tízmilliárd forintot vesztett a szankciókon, az egyik legnagyobb vesztes a szentesi Hungerit, amely egymilliárd forint értékű árut nem tudott eladni Oroszországba. A nyugat-európai piacok felé fordultak, az orosz piacon viszont közben romlott a helyzet: a cég export-igazgatója szerint a rubel árfolyama annyira kedvezőtlen, hogy „a régi szép idők” csak hosszabb folyamat hatására térhetnek vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik