Gazdaság

Megint bukhatja az állam a mobilfrekvenciát

mobil antenna (mobiltelefon, antenna)
mobil antenna (mobiltelefon, antenna)

Lassan lejár a hálózat kiépítésének határideje, de az MVM Net Zrt. még hozzá se fogott a munkához.

Az is előfordulhat, hogy elveszik a tavaly elnyert 450 MHz-es frekvenciasávot az MVM Net Zrt.-től – írja a Világgazdaság pénteki számában. Ehhez nagyon súlyos szerződésszegést kell elkövetnie a vállalatnak – ilyen lehet a hálózat kiépítésére megszabott határidő be nem tartása.

A 450 MHz-es frekvenciasávot az állami vállalat egyedüli indulóként nyerte el, ezt főleg közszolgáltatásokhoz használnák – ezen működhetne az elektronikus útdíjfizetési rendszer, a kormányhivatalok, a városi közlekedési tájékoztató rendszerek, a segélyszolgálatok kommunikációja. A legkorszerűbb, nagy kapacitású LTE 450 rendszerben hasznosítanák a rendelkezésre álló frekvenciasávot.

A 2014. május 1-én életbe lépett szerződésben az MVM Net azt vállalta, hogy nyolc hónap alatt kiépíti az első fázist, vagyis kialakítja a hálózatot az egy számjegyű főutak mellett és kilenc nagyvárosban. A társaság azonban még most is azt közölte a Világgazdasággal, hogy a fejlesztés előkészítésén dolgoznak.

Ha az NMHH engedélyezi, akár a megállapodás átírása is lehetséges, mindenesetre jelen állás szerint ha 180 nappal túllépi az MVM Net a határidőt, elveszti a frekvenciahasználat jogát, arra új pályázatot kell kiírni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik