Gazdaság

Szijjártó egy rakás új diplomatát állít hadrendbe

Szíjjártó Péter (Szíjjártó Péter)
Szíjjártó Péter (Szíjjártó Péter)

Az amerikai magyar nagykövet-jelölt tegnap megkapta a befogadó nyilatkozatát az USA-tól, jön egy rakás új magyar diplomata, és hamarosan három amerikai nagyberuházást jelent majd be a kormány, mondta Szijjártó Péter külügyminiszter egy gazdasági konferencián.

Duplán számít a néhány hónapos minisztersége, hiszen nagyon fontos nemzetközi események történtek azóta – kezdte a magyar külgazdasági politika lehetőségei című nagyívű előadását Szijjártó Péter külügyminiszter a Világgazdaság konferenciáján.

Magyarországnak vannak geopolitikai érdekei, de nem arról van szó, hogy ezeket állandósuló körülmények között, hanem éppen ellenkezőleg, állandó változások közepette kell képviseli, ami nagy kihívást jelent az országnak, folytatta.

A külügyminiszter meglátása szerint mostanában olyan idők járnak, amikor kis országok is sikeressé tudnak válni, és be tudják fogni a náluknál nagyobb nemzeteket. Példaként a visegrádi országok közötti együttműködést említette, amely a német gazdasággal együttműködve szerinte sikerre van ítélve!

“Amikor öt éve nekiláttunk az ország nagy rendszerei megváltoztatásának, még nem sejtettük, hogy mára az Európai Unió leggyorsabban növekvő gazdaságává tesszük Magyarországot”, mondta. De nem szabad magunkat áltatni, idén további új kihívások állnak előttünk, amelyeket négy pontba lehet sorolni.

Szijjártó négy pontja

Az első Európa új válsága, a második a csökkenő olajár, a harmadik a nyersanyagárak csökkenése. A legfontosabb kérdés azonban az, hogy 2015-ben létrejön-e a szabadkereskedelmi megállapodás az EU és az USA között?

Ha belegondolunk, a világ két legerősebb hatalmi központja fog egymással kereskedlmi megállapodát kötni, mondta. Persze, vitás kérdések itt is vannak, és nem szabad hagynunk, hogy Magyarország rosszul járjon ebben a világtörténelmi jelentőségű üzletben.

A miniszter azt mondta, hogy 2013-ban 34 százalékkal nőtt a magyar export az USA irányába, ami szerinte azt mutatja, hogy a minőségi magyar áruk abszolút versenyképesek tudnak lenni a nagy amerikai piacon. Mindez arra mutat, hogy jól is kijöhetünk a szabadkereskedelmi megállapodásból, feltéve, ha a tárgyalások transzparens, átlátható módon folynak az USA és Európa között. Ez egyben elvárásunk is a felek felé – szögezte le.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Jön három amerikai nagybefektetés

A külügyminiszter szerint helyes döntést hozott a kormány, amikor a magyar gazdasági érdekek érvényesítését helyezte a külpolitika fókuszába. “A három legfontosabb célunk idén sem változik” – mondta. Nálunk legyen a legmagasabb az EU-ban az export GDP-hez mért aránya, nálunk legyen a legmagasabb az EU-ban a legmagasabb egy főre jutó külföldi tőke mértéke, és nálunk legyen a legmagasabb az ipari termelés az EU-n belül.

Ennek érdekében a kormány megalapította a Nemzeti Befektetési Ügynökséget, amely jelenleg 93 projektről tárgyal. A beruházási szándék szintjén ez 18 500 új magyar munkahely lehetőségét rejti magában, mondta. A kormány politikájának sikerét mutatja, hogy hamarosan három új amerikai nagybefektetést jelentenek majd be. Bár a kormánynak is fontosak a hazai kisvállalkozások, ezekben az üzletben az a legjobb módszer, ha a nagyvállalatok beszállítóivá tesszük őket.

Keleti nyitás

A keleti nyitásról szólva a miniszter elmondta, hogy a geopolitikai helyzet miatt komoly exportvisszaesést kellett elszenvednie a magyar gazdaságnak. Az orosz export tavaly 13 százalékkal esett vissza. “Ez különösen azért fájó, mert Oroszország a harmadik legfontosabb eport partnerünk. És sajnos arab relációban is visszaestünk, mert a Microsoft leállította a komáromi Nokia gyárat. Még szerencse, hogy minden idők legmagasabb exportját tudtuk realizálni Kína, Németország relációjába” – mondta Szijjártó.

Az orosz-magyar kapcsolatokról szólva elmondta, egész Európának az az érdeke, hogy Magyarország tisztességes, pragmatikus együttműködést alakítson ki Oroszországgal. Minderre csak akkor van esély, ha az ukrajnai konfliktus résztvevői betartják a béke megállapodásokat. Elengedhetetlen, hogy folyamatosan tárgyaljunk az energiabiztonságról, és a Déli Áramlat lemondásával új lehetőségek iránt kell néznünk.

128 új diplomata

Az USA-ról szólva kiemelte: kapcsolataink barátiak, különösen gazdasági és biztonsági téren. Az új nagykövet szerinte kifejezetten jó lehetőséget biztosít arra, hogy kettőn álljon a vásár. Mindenképpen pozítiv jelként kell értékelnünk azt is, hogy az amerikai magyar nagykövetünk megkaptak a befogadó nyilatkozatot az amerikai féltől. Ez szeirnte azt bizonyítja, hogy már rövid távon is képesek vagyunk sikereket elérni.

“A további sikerek érdekében úgy döntöttünk, hogy bilaterális követeket állítunk szolgálatba az összes magyar követségen, állomáshelyenként 1-4 főt. Összesen 128 diplomatát állítunk hadrendbe, akiknek az lesz a feladata, hogy előmozdítsák a gazdasági kapcsolatainkat” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik