Gazdaság

Új vírus hozhat tömeges pusztulást

malacok (malac)
malacok (malac)

Már a szomszédban van a járványos sertéshasmenés, annak ráadásul egy jóval veszélyesebb típusa, mint amit eddig Európában ismertünk.

Ukrajna középső részén már felbukkant a járványos sertéshasmenés. Az Európai Unió területéről még nem jelentettek megbetegedést, de ez csak idő kérdése – írja a Világgazdaság.

Az eddigi vizsgálatok szerint Ukrajnában a vírus ázsiai-amerikai törzse jelent meg, ami jóval fertőzőképesebb, mint az európai törzs, ráadásul szakértők szerint közel száz százalékban az állatok pusztulásához vezethet. A vírus emberre ugyan nem veszélyes, de jelentős gazdasági kárt tud okozni. Az orosz élelmiszerbiztonsági szolgálat arra figyelmeztet, hogy akár 35 millió állat is elpusztulhat Európa-szerte, de a terjedés megelőzését szolgáló kereskedelmi tilalmak is rengetegbe kerülhetnek.

A brit sertésszövetség azt közölte, hogy nem lehet garantálni azt, hogy a vírus ruházaton vagy járművek kerekein keresztül be ne jusson Nagy-Britanniába, ezért a sertéstartóknak kell gondoskodni arról, hogy a vírus ne kerülhessen telepeikre.

Ha feltűnik a betegség az Európai Unióban, az új érvet adhat az oroszországi embargó további fenntartására. Az embargó ugyan politikai lépés, de az eddigi intézkedéseket is hivatalosan egészségügyi okokra hivatkozva hozták meg az oroszok, akik kitiltották területükről az EU-ból származó sertéshúst és húskészítményeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik