Gazdaság

Kivonul a Baumax Magyarországról

Baumax (Baumax)
Baumax (Baumax)

A "nehéz gazdasági körülmények" miatt inkább az ausztriai, cseh és szlovák piacra koncentrálnak.

A bauMax alapos mérlegelést követően azt a döntést hozta, hogy visszavonul Magyarországról. A vállalat teljes figyelmével az ausztriai, cseh és szlovák piacra kíván koncentrálni és ezeket az országokat az új értékesítési koncepcióra átállítani – adta hírül a társaság közleménye. Azaz a régióban csak Magyarországon fejezik be tevékenységüket, sőt, tovább erősítik a jelenlétüket Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában.

“Mindig is azt vallottuk, hogy maradni akarunk Magyarországon. A nehéz gazdasági körülmények miatt azonban minden erőnket a másik három országra kell összpontosítanunk és Magyarországtól el kell búcsúznunk”- nyilatkozott Michael Hürter úr, a bauMax igazgatótanácsának elnöke.

A barkácslánc december vége óta csökkenő árukészlettel és óriási akciókkal várta a vevőket. A 14 áruház áprilisig sorban bezárásra kerül és a munkavállalók megfelelő támogatást kapnak, amelynek kidolgozása folyamatban van. A telephelyek ingatlanjait a XXXLutz Bútorlánc veszi át és hasznosítja a továbbiakban.

A barkácsáruházak forgalma és nyereségtermelő képessége évek óta zuhanórepülésben van, az építőipar válság utáni hanyatlása és a felújítások visszaeső piaca miatt. A Baumax magyar leányvállalata 2013-ban 22,8 milliárd foirnt árbevétel mellett vaskos, 3,2 milliárdos adózott veszteséget szenvedett el. Korábban kivonult az országból a Bricostore lánc is.

Ugyanakkor ágazati szakértők szerint a vasárnapi zárva tartás egyik legnagyobb vesztese éppen a barkács és a lakberendezési szektor. Sokan ugyanis hétvégén intézik ezeket a vásárlásokat, leginkább ilyenkor van idejük lakásfelújítással, vagy akár bútor-összeszereléssel foglalkozni.

A Baumax 1992 óta volt jelen a magyar piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik