Gazdaság

Lassan, de biztosan elfogynak az orosz turisták

heviz(430x286).jpg (hévíz)
heviz(430x286).jpg (hévíz)

Putyin ukrán kalandja miatt tavaly nyártól drasztikusan csökkent a Magyarországra látogató orosz turisták száma. Ez a trend idén is folytatódni fog.

Tavaly 25-30 százalékkal csökkent az Európába utazó orosz turisták száma, Magyarországra azonban többen jöttek, írja az MTI az orosz utazási irodák szövetségének (ATOR) ügyvezető igazgatójának információi alapján.

Az allmedia.ru orosz honlap által idézett Maja Lomidze rámutatott arra, hogy tavaly csak Magyarországra és Ciprusra érkezett több orosz turista, mint 2013-ban, és várhatóan idén is a legkeresettebb célállomások között szerepel majd a két ország.

Ugyanakkor 2015-ben megfordulhat a hazai trend, hogy még több orosz jön Magyarországra. Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára szerint a magyarországi szállodákban 2014 első negyedévében 25 százalékkal nőtt az orosz vendégek létszáma az előző év azonos időszakához képest. Az orosz-ukrán konfliktus miatt a növekedés mértéke lassult, olyannyira, hogy augusztusra a havi adatban már csökkenést mért a statisztikai hivatal 2013-hoz képest – mutatott rá. Október végéig – amikor már 10 százalékkal kevesebb orosz turista érkezett az országba, mint egy évvel korábban – az éves növekedés 3 százalékosra olvadt.

Az orosz-ukrán konfliktus, a gazdasági szankciók, és az, hogy a rubel árfolyama csaknem felére gyengült a dollárhoz képest, a főbb okok, ami miatt kevesebbet utaznak az oroszok. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik