Gazdaság

Kegyelem az italosoknak: mégis sávosan határozzák meg a biztosíték összegét

Orvosolja elkövetett hibáját a Fidesz-frakció és Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke: módosító javaslatot nyújtottak be az alkoholtermékekre vonatkozó sávos jövedéki biztosítéki szabályozás bevezetése érdekében.

Erről a frakció az MTI-hez eljuttatott közleményben számolt be. Mint a Gulyás Gergely által aláírt szöveg fogalmaz: az új Házszabályban rögzített törvényalkotási rend alapján a benyújtott törvényjavaslathoz képest valamennyi módosítást egységesen tartalmazó összegző módosító javaslatot az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága fogadja el. Ezért a bizottság az összegző módosító javaslat tartalmáért – a költségvetést megalapozó törvény esetén is – vállalja a felelősséget, a jövedéki biztosíték szabályozásával kapcsolatosan elkövetett hibáért is.

A hiba kikalapálására Gulyás Gergely és képviselőtársa, Font Sándor tegnap a „Fidesz-frakció támogatását élvező” módosító indítványt nyújtott be. A módosítás elfogadásával a sávos szabályozás még azt megelőzően hatályba lép, hogy a megemelt jövedéki biztosítékot az érintett gazdasági társaságoknak teljesíteni kellene – fogalmaznak.

Ahogyan korábban megírtuk, nem ez az első eset, hogy a jövedéki törvényt módosító javaslatot nyújt be Gulyás: először akkor került sor erre, amikor kiderült: a kormány megemeli azt a biztosítékot, amelyet a jövedéki termékeket – dohányt, alkoholt, ásványolajat – forgalmazó nagykereskedőknek kell fizetniük. Az eddigi 22 millió helyett az új szabályozás értelmében 150 millió forintot kellett volnia fizetnie minden kereskedőnek – a forgalomtól függetlenül.

A mostani gyors korrigálásra azért volt szükség, mert a pontatlanságok miatt mindössze 5-6 italnagykereskedő maradt volna a piacon, a többieknek megugorhatatlan akadályt jelentett volna a 150 milliós összeg befizetése, amire idén még sor került volna, mivel még a legutolsó módosítás is csak 2016. január 1-ére datálta a sávosan meghatározott biztosíték bevezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik