Gazdaság

Már majdnem 1 milliárd dollárt adtak el az oroszok

rubel (rubel)
rubel (rubel)

Az orosz pénzügyminisztérium beváltotta múlt heti ígéretét és eladta devizatartalékának egy részét a rubel erősítése céljából.

Az orosz jegybank közlése szerint a múlt héten csütörtökön 500 millió dollárt, pénteken további 420 millió dollárt adott el a minisztérium megbízásából a nála elhelyezett devizatartalékból.

A minisztérium múlt héten szerdán jelentette be, hogy “megkezdi elfekvő devizájának az eladását a rendkívül alulértékelt rubel védelmére”. A minisztérium akkor részletezte, hogy ez az összeg pontosan milyen értéket képvisel. Azóta kiderült, hogy a minisztériumnak a jegybanknál mintegy 7 milliárd dollárnyi devizatartaléka van.

A pénzügyminisztérium intervenciójának nincs köze a jegybank rubelmentő devizaeladásaihoz, aminek a keretében december eddig eltelt időszakában csaknem 10 milliárd dollárt dobott piacra.

A rubel a múlt héten történelmi mélypontra, 80,10-re gyengült a dollárral szemben, azóta erősödött, szerdán, röviddel 12 óra előtt 54,59 rubel ért egy dollárt, ami 0,22 százalék rubelerősödés a kedd késő esti árfolyamhoz képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik