Gazdaság

Gáztározókat adunk el az oroszoknak

gaztarozo(210x140).jpg (gáztározók)
gaztarozo(210x140).jpg (gáztározók)

A magyar kormány azt tervezi, hogy eladja a gáztárolóit az orosz Gazpromnak. Állítólag Szijjártó Péter erről tárgyal hamarosan Moszkvában.

vs.hu értesülése szerint a magyar kormány azt tervezi, hogy eladja a gáztárolóit az orosz Gazpromnak. Állítólag Szijjártó Péter erről tárgyal hamarosan Moszkvában orosz kollégájával, Szergej Lavrovval és Alekszandr Novak energiaügyi miniszterrel.

Ezzel meglehet a forrása a titokzatos 169 milliárd forintos bevételi előirányzatnak, amely a 2015-ös költségvetésben kincstári vagyon értékesítése címén szerepel, ezt még a Költségvetési Tanács is megalapozatlannak találta.

Magyarországon 7 milliárd köbméter gázt lehet tárolni. A Gazpromnak jelenleg Európában csak 4 milliárd köbméternyi tárolókapacitása van. Az orosz cég legutóbb a német-holland határnál a BASF-től 4,1 milliárd köbméternyi tárolót akar venni, azonban a német cég most elállt az üzlettől.

A németek vonakodása mögött politikai okok lehetnek: jelenleg az EU-ban az orosz gázfüggés csökkentése az irány, nem pedig az erősítése. Így a magyar kormányt további éles kritika érheti, ha tényleg eladja a tárolókat, akár EU-s, akár német, akár pedig amerikai részről is – írta a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik