Gazdaság

Íme, a világ 3 legrégibb étterme

A-Stiftskeller-Etterem-bejarata(960x640).jpg (Salzburg)
A-Stiftskeller-Etterem-bejarata(960x640).jpg (Salzburg)

Két európai és egy kínai étterem szerepel a világ legrégebbi, ma is működő éttermeinek toplistáján.

Bár több száz évvel ezelőtt alapították őket, a világ legöregebb éttermei ma is üzemelnek. Mindegyik büszke a hagyományaira, patinás berendezésük és kitűnő belvárosi lokációjuk vonzzák a helyiek és turisták tömegeit.

Az ilyesmi nagyon ritka a vendéglátásban, hiszen az éttermek általában nem hosszú életűek. Az USA-ban például öt éven belül tönkremegy az éttermek 70 százaléka, és alig tíz százalékuk éli túl a tízedik évet – állítja egy éttermekre specializálódott szervezet tanulmánya. 

A világ legrégebbi éttermeinek tízes listáján hat európai, két amerikai és két ázsiai étterem szerepel – írta az amerikai Daily Beast magazin. Az első egy osztrák étterem lett, amelyet egy Alcuin nevű francia szerzetes alapított 803-ban, Salzburgban, legalábbis erről vannak írásos emlékek az étterem birtokában. Ezzel az osztrák Stiftskeller nevű étterem, amely a salzburgi Szent Péter templomban működik, a világ egyben legrégebben üzemelő étterme is.

 

A Stiftskeller Étterem bejárata, Salzburg, Ausztria, 2014. Fotó: Stiftskeller

A második egy kínai vendéglátó-egység lett, amelyet 1416-ban alapítottak Pekingben. A Pekingi Kacsa nevű étterem Kína legöregebb étterme. A harmadik egy svéd utasellátó lett, amely 1421 óta üzemel. Egy német szerzetes alapította Stockholmban, és most egy luxusétterem működik a helyén. A Ferences szerzeteshez nevű éttermet többször átépítették, az eltelt századok alatt tengerészeket éppúgy kiszolgált, mint a felső tízezer tagjait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik