Gazdaság

A Tesco vasárnap is nyitva tart

tesco (tesco)
tesco (tesco)

A vasárnapi boltzár ellenére elérhetők lesznek a Tesco termékei is, csak másként. Az online kereskedelemre ugyanis nem vonatkozik a kormány tilalma.

A vasárnapi boltzár ellenére elérhetők lesznek a Tesco termékei is, csak másként. Az online kereskedelemre ugyanis nem vonatkozik a kormány tilalma – hívta fel a figyelmet a Mindenár blog.

A parlament kedden elfogadta a vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról szóló törvényt. A jogszabály lényege, hogy a legtöbb boltnak zárva kell lennie 2015. március 15-e után. A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek vasárnap és ünnepnapokon 5 és 12 óra közt lehetnek nyitva, az újságosok és virágüzletek 6-tól 12-ig, a sportlétesítményekben lévő boltok pedig sportrendezvények ideje alatt. A törvény hatálya nem terjed ki a gyógyszertárak, a benzinkutak, a reptéri boltok, a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévő üzletek nyitva tartására, a büntetés-végrehajtási intézetekben, egészségügyi intézményekben és katonai objektumokban zajló kereskedelmi tevékenységre, valamint a piacokra, vásárokra sem.

A tilalom nem vonatkozik a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltatási tevékenységre, a szálláshelyen végzett kereskedelemre, a vendéglátásra, a világörökségi területen lévő üzletekre, valamint a kulturális tevékenységet és fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelemre sem. Lehetőség van arra is, hogy kormányrendeletben az adott település vagy településrész sajátosságaira való tekintettel eltérő szabályokat is megállapítsanak. Kivételként a 200 négyzetméternél kisebb boltok nyitva lehetnek, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne.

Az online kereskedelemben azonban nincs vasárnap, és mivel a Tesco fejlesztette eddig a legnagyobb mértékben az online házhozszállítási szolgáltatását, ők profitálhatnak a legjobban ebből. Nem véletlen, hogy az Auchan és a hazánkban először online házhozszállító Groby, de még a CBA is tovább fogja fejleszteni ezt az üzletágat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik