Gazdaság

Máris megbukott a költségvetés

koltsegvetes(430x286).jpg (költségvetési tervezet)
koltsegvetes(430x286).jpg (költségvetési tervezet)

A Költségvetési Felelősségi Intézet szerint a költségvetés nem megalapozott, struktúrális bajok vannak, és hanem lesz kiigazítás, az államháztartási hiány meg fogja haladni a GDP 3 százalékát.

A Költségvetési Felelősségi Intézet (KFI)szerint a 2015. évi költségvetés mostani formájában nem megalapozott, intézkedések nélkül nagy a kockázata annak, hogy az államháztartási hiány meg fogja haladni a GDP 3 százalékát, és szinte biztos, hogy az adósságráta emelkedik, a strukturális egyenleg pedig romlik – írta az MTI.

Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFI) vezetője az intézet szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az államháztartási egyenleg a kockázatokat figyelmen kívül hagyva is a GDP 2,7 százaléka körül várható, még akkor is, ha a kormány nem költi el a GDP arányában mindössze 0,1 százalékra tervezett, tényleges tartalékot.

Kiemelte: az eredetileg benyújtott, 2,4 százalékos hiányt mutató törvényjavaslathoz képest számos ponton romlott az egyenleg a parlamenti vita során (így például az internetadó elmaradása, a cafeteria, az útdíj tételeinek változásai miatt).
Véleményük szerint a költségvetési bizottság által benyújtott összefoglaló módosító csomag 45 milliárd forinttal növelte a maastrichti hiányt.

Részletesen bemutatták a költségvetést veszélyeztető kockázatokat is:
– a teljesen ismeretlen tartalmú vagyoni bevétel 169 milliárd forint értékben
– e-útdíj nem megalapozott 20 milliárd forintos emelése
– a költségvetési szervek lejárt tartozásállománya
– a pénzügyi korrekcióval fenyegető aszfaltügy (ez akár 90 milliárd forintos negatív kockázatot is jelenthet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik