Gazdaság

Magyarországra költözik egy ukrajnai gyár

Kiváló minőségű kopásálló anyagokat készítenek majd Ózd mellett, a harcoktól sújtott donyecki régióban működő elavult üzem megrendeléseit veszik át.

1,2 milliárdos beruházással valósult meg az új gyár beruházása az Ózdtól néhány kilométerre lévő Járdánházán – írja a HVG.hu. Az 1800 fős községbe az ukrajnai Donyeck térségéből kerül át a kopásálló anyagok gyártása, melyek rendkívül keresettek, mivel mindössze három országban gyártják ezeket.

Az ukrán tulajdonú üzem építését 48 százalékban az EU és a magyar állam támogatta. Az üzemet szerdán adták át, a termelés januárban kezdődik. Hatvan főt foglalkoztatnak majd. A gyár terméke a jelenleg ismert legjobb minőségű kopásálló anyag lesz. Magas hőmérsékleten préselt wolfram-karbid porból állítanak elő hengereket, csapágyakat, bányászati fúróeszközöket és más, nagy igénybevételnek kitett alkatrészeket, a termékek élettartama a hagyományos kopásálló anyagokénak 10-12-szerese.

A maximális éves kapacitás 24 tonna késztermék, nem tömeggyártásról van szó, mert a gyártmányok a legmagasabb árkategóriába tartoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik