Gazdaság

Gyorsul a világgazdaság növekedése, Afrika kilőhet

Az ENSZ jelentése több mint három százalékos globális bővülést vetít előre a következő évben.

A világszervezet szerdán ismertette éves jelentésének fő megállapításait. Idén összesen 2,6 százalékos GDP növekedéssel számolnak világszerte, ez jövőre 3,1, 2016-ra pedig 3,3 százalékra növekszik. A növekedés viszont egyenlőtlen lesz az egyes régiók között, de a legkevésbé fejlett gazdaságok zárkózhatnak fel.

Főleg a magas munkanélküliség fogja vissza a nyugat-európai országok gazdaságát és Kína növekedése is az eddiginél visszafogottabb ütemben fog folytatódni. Oroszország holtponton marad az ukrajnai válság miatt – áll a jelentésben.

Az Egyesült Államok gazdasága jövőre 2,8, 2016-ban pedig 3,1 százalékkal bővül, míg az EU-ban jövőre 1,7, 2016-ra pedig 2 százalékos növekedést prognosztizálnak. A kínai gazdaság jövőre 7 százalékkal nő, a következő évre pedig 6,8 százalékos bővülést várnak, míg Indiában 2015-ben 5,9, 2016-ban 6,3 százalékos növekedéssel számolnak.

A legjobban az afrikai országok gazdaságai erősödnek a következő két évben – a jelentés kiemelte Nigériát, ahol 6,1, illetve 5,9 százalékos növekedésre számítanak a következő két évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik