Gazdaság

Drágábban tévézhetünk jövőre

A köztévé csatornáit jövőre csak HD-ban adhatják, amely a kábelszolgáltatóknak elfogadhatatlan kiszolgáltatottságot okoz, az alapcsomagból kivehetnek csatornákat, és akár a kábeles és műholdas tévészolgáltatások árára is hatással lehet – derül ki a HWSW.hu cikkéből.

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSz) szerint a kötelezően továbbítandó közszolgálati csatornák számának 50 százalékos növelése “elfogadhatatlan kiszámíthatatlanságot hoz” a médiaterjesztési rendszerbe, a kapacitás lekötése szempontjából ugyanis a terjesztők jóval hosszabb időszakot kell előre lássanak. Ráadásul teoretikusan már akkor rendelkezésre kell álljon a kapacitás az MTVA két új csatornája számára, amikor azok még el sem indultak.

Az MKSz becslése szerint januártól az átállás nagyjából 200 millió forintos költséget jelenthet a kábelszolgáltatói iparágnak: “Ez a rendkívüli mértékű közérdekű kötelezés nyilvánvalóan rendkívüli anyagi megterhelést ró az érintett terjesztőkre, mely terhek kompenzálására az NMHH részéről vagy más központi forrásból támogatásra van szükség” – nyilatkozta a HWSW-nek Kéry Ferenc, a szövetség elnöke.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A köztévé csatornáinak HD-ra történő átállása ugyanakkor nem csak a kábelszakma számára jelenthetnek többletköltségeket, hanem azon, akár határon túli háztartások számára is, melyek jelenleg egyéni műholdas vétellel fogják az MTVA csatornáit. Ha ezekben a háztartásokban jelenleg csak SD-képes dekóder működik, januártól cserélni kell a vevőberendezést ahhoz, hogy továbbra is fogható legyen az m1, az m2, a Duna és a Duna World.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik