Gazdaság

Barcza újabb válság előjeleit látja

A Napi Gazdaság főszerkesztője szerint a válság előtti időket idézi az a következetlenség, ahogyan az Európai Bizottság a különböző országok költségvetési fegyelmét szankcionálja, pedig a veszély még nem múlt el – derül ki a Híradó.hu cikkéből.

Barcza György szerint maradtak olyan problémák, amelyek 5-10 éves időtávon visszahozhatnak egy válságot. A bankválságot kezelték, a bankunió felé haladunk; a költségvetés és államadósság válságát nagyjából megoldották, ám visszalépés tapasztalható; a versenyképességi, növekedési válság terén azonban semmilyen előrelépés nem történt – magyarázta Barcza György a Kossuth Rádió 180 perc című hétfői műsorában.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is úgy döntött az Európai Bizottság (EB), hogy 15 másik országgal együtt Magyarország helyzetéről, gazdaságáról, mutatóiról is mélyreható vizsgálatot készít.

A korábbi években Magyarország esetében rugalmatlan volt az EB a válság tapasztalataira hivatkozva. Az írek pedig a 2000-es évek elején kaptak büntetést, a franciák és a németek viszont nem, holott szankcionálni kellett volna őket is. Most ugyanaz történik, mint a válság előtt: a tagállamok megígérik, hogy egy-két évre teljesítik az adósságcsökkentést, ami nem következik be, sőt emelkedik is a ráta – állapította meg. Jó lenne, ha nem egy újabb euróválság kellene ennek megoldásához – tette egyértelművé.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik