Gazdaság

Átverve érzik magukat a tejtermelők

Nem lett semmi az olcsó szlovák dobozos tej elleni fellépésből, miközben az orosz embargó még lejjebb szorítja az árakat.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács társelnöke a Népszabadság szerdai cikkében elmondta: még mindig nagyon sok van a boltok polcain a legtöbb bajt okozó áfacsalt, másfél százalékos UHT tejből. A korábban ígért nagykereskedelmi regisztráció nem valósult meg. A NAV és az élelmiszer-biztonsági hivatal tartott ugyan ellenőrzéseket, de ezek nem voltak olyan mértékűek, hogy érdemben hozzájárultak volna a piac tisztulásához. A gazdák által javasolt áfacsökkentés sem valósult meg.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A termelők most legfeljebb abban bízhatnak, hogy az elektronikus útdíjfizetési rendszer és az elektronikussá váló menetlevél-nyilvántartás jóvoltából jobban nyomon lehet követni majd a szállításokat, ezzel együtt a hatóság könnyebben ki tudja szűrni a szürke- és feketeárut.

Az orosz embargó is sújtja a tejtermelőket – a nyers tej ára jelenleg 90-100 forint literenként, míg az év elején még 108-110 forint volt a jellemző. Az árakat a környező országok nyomják le az orosz piacokról kiszorult mennyiséggel – véli a terméktanács. A rossz körülmények ellenére hét százalékkal nőtt a termelés az év első kilenc hónapjában, és a belföldi értékesítést is sikerült növelni.

A terméktanács növelni akarja a hazai termékek népszerűsítésére irányuló reklámkeretét, a kormánytól ehhez hozzájárulást kérnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik