Gazdaság

Itt a cukorka mellé bújtatott adóemelés

A nemzeti fejlesztési miniszter emelné a jövedéki adót, viszont beengedné a trafikokba a cukorkát és a rágót.

Miközben a parlament kedden már dönt az adócsomagról, Seszták Miklós nemcsak alapjaiban átírná a jelenlegi dohánytörvényt azzal, hogy a jövőben csak a dohány-kiskereskedelmi ellátótól vehetnének dohányárut a trafikok, de előterjesztése jövedéki adóemeléseket is tartalmaz. A javaslat gyakorlatilag kiszorítaná a nagykereskedőket a piacról, az állam ugyanis „előírhatja, hogy dohányterméket a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság jogosultja csak az e törvényben meghatározott személytől vásárolhat”.

Létrejön a dohány-kiskereskedelmi ellátó, “az a gazdasági társaság, amelyet az állam – ha a dohánykiskereskedelem-ellátási tevékenységet maga látja el – a dohánykiskereskedelem-ellátási feladatok elvégzésének céljára alapított, vagy amellyel – ha e tevékenységet nem maga látja el – e feladatok elvégzésére koncessziós szerződést kötött”.

Az eddigi nagykereskedőknek maradna a dohánytermékek gyártása, forgalomba helyezése, de termékeiket csak a kiskereskedelmi ellátónak értékesíthetnék. Az állam pedig létrehozhat egy 100 százalékos állami tulajdonban lévő zártkörűen működő részvénytársaságot, de akár koncessziós szerződést is köthet.

A törvényjavaslat indokolása szerint kedvező folyamatok indultak el a nemzeti dohányboltok létrehozásával, de „az elmúlt időszak tapasztalatai alapján egyes nemkívánatos piaci jelenségek miatt szükséges a dohánytermék-kiskereskedők beszerzési tevékenységét – amely a kiskereskedelmi tevékenységük része ugyan, de amelyet a dohánytermék-nagykereskedők által alkalmazott kereskedelmi kényszerítő eszközök miatt nem tudnak befolyástól mentesen, valóban a piaci és a fogyasztói érdekeknek megfelelően gyakorolni – szabályozott keretek közé szorítani”.

Seszták Miklós a javaslatba adóemelést is elrejtett, amit kisebb korrekcióknak nevez. Először 2015. április elsején, majd 2015. július elsején változna a dohánytermékek jövedéki adója azért, hogy „az államháztartási bevételek kevésbé függjenek a gyártók árpolitikájától”. Viszont lehet a trafikokban rágó és mentolos cukorka. Seszták miniszter egy másik javaslatában ugyanis lehetővé tenné „a dohányboltban forgalmazható termékkör ésszerű, minimális” bővítését olyan termékekkel, amelyek a trafikok árukínálatához szervesen kapcsolódnak. A módosítás lehetővé tenné elsősorban a rágógumi és mentolos termékek (cukorkák, lapocskák), továbbá tömegközlekedési jegyek árusítását, valamint a mobiltelefon egyenlegének feltöltését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik