Gazdaság

A magyar fiatalok a válság legnagyobb áldozatai

A 15-24 éves korosztálynak nincs munkája, egyre többen szeretnének külföldre költözni. Hasonlóan a déli államok fiataljaihoz.

Egy felmérés szerint a válság utóhatásai még mindig tovább élnek. Így például növekszik a munkanélküliség, amely több mint 24 millió embert érint Európa-szerte, és elsősorban a fiatalokat veszélyezteti. A kutatásból kiderül, hogy a 15-24 éves korosztály rendkívül pesszimista a jövőt illetően, a megkérdezettek kevesebb, mint egyharmada bízik csak abban, hogy jobban fog élni, mint szülei.

Az Intrum Justitia által készített kutatásban több mint 21 000 fogyasztó vett részt 21 európai országban. A felmérés szerint a fiatalok a déli országokban boldogulnak a legnehezebben; Spanyolországban és Görögországban a 25 év alattiak több mint fele munkanélküli. A rossz gazdasági körülmények miatt rengetegen hagynák el hazájukat. A külföldre költözést kilátásba helyezők száma különösen magas Görögországban (53%), Spanyolországban (45%), Lengyelországban (43%) és Magyarországon (42%). A nemfizetések oka továbbra is a munkanélküliség, közvetlenül ezután a megemelkedett energia- és üzemanyagárak állnak.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A hazai viszonylatokat tekintve a fizetési hajlandóság tovább romlott, Görögország után Magyarország a második legrosszab fizetési morállal rendelkező ország a régióban. Amellett, hogy a magyarok túlnyomó része pesszimista a jövőt illetően, a fiatalok helyzete itt halmozottan problémás: az európai átlaghoz képest több a munkanélküli fiatal, illetve rengetegen döntenek úgy, hogy más országban helyezkednek el. Bár a magyarok túlnyomó része fontosnak tartja a számlák befizetését és lehetőség szerint időben meg is teszik azt, a lakosság 40%-ának nehézséget okoz a befizetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik