Gazdaság

Jöhet a földadó

Jövőre az önkormányzatok földadót is kivethetnek a nagybirtokokra, ráadásul a mértékében még meg sem kötik a kezüket – írja a Világgazdaság.

A jövő évi adótörvény-tervezet alapján jövőre bővülhet az önkormányzatok adóztatási mozgástere. Az adótörvény tervezete szerint új települési adót vezetnek be, amely lehet bármilyen adó, ha annak működtetését törvény nem tiltja, de nem terhelhet olyan adótárgyat, amelyre törvényben meghatározott – akár központi, akár helyi – közteher vonatkozik – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Ez gyakorlatilag a földadót jelenti, ahogyan az a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökének szavaiból kiderül. Schmidt Jenő szerint a forrásszűkében lévő kistelepülések számára ugyanis nincs más alternatíva. Ma egy hektár föld éves bérlete megegyezik a földalapú támogatás nagyságával, ami 45-50 ezer forint. Adót szerinte az önkormányzatok csak 20 hektár fölött vetnének ki, hektáronként nagyjából 5 ezer forintot, de ezt is minden helyi önkormányzatnak végig kell gondolnia.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik