Gazdaság

Hatmilliárdból készülnek az atomerőmű-bővítésre

A források egy részét képzésekre lehet igényelni, hogy a helyi gazdaságnak megfelelő munkaerő álljon rendelkezésére.

Összesen 6231 millió forintot szán a Tolna megyei önkormányzat arra a programra, mely a paksi atomerőmű-bővítés fogadásával kapcsolatban gazdaságfejlesztést és képzéseket tartalmaz. A forrásokból olyan megyei kis- és közepes vállalkozások részesülnek, melyek érintettek az Atomerőmű II projektben és Tolna megyei ipari parkok is támogatást napnak.

Pakshoz közel kamionpihenőt és szervizállomást, valamint konténeres áruk rakodására alkalmas logisztikai raktárt alakítanának ki. Foglalkoztatási és képzési szempontból ötvenezer munkanélkülit céloznak meg.

A Tolna megyei önkormányzat területfejlesztési osztályvezetője, Naszvadi Balázs az MTI-nek elmondta, hogy az atomerőmű-beruházás az ország legnagyobb fejlesztése lesz, nem mindegy, hogy a helyi gazdaság milyen arányt szakít ki a megrendelésekből. A projekt legfontosabb részének a képzést tartja, mert megfelelő munkaerő nélkül a cégek sem tudnak megrendeléshez jutni. Nagy számban lesz szükség építőipari szakmunkásokra és hegesztőkre, az utóbbi most is hiányszakma.

Az előrejelzés szerint 2018-ban kezdődik és 5-7 ezer munkavállalót igényel a mintegy háromezermilliárd forintos beruházás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik