Gazdaság

Orbán barátjáé lehet a Fradi-stadiont építő cég

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Garhartt Invest 2014. Zrt. irányítást szerezzen a Market Építő Zrt., a Market International Zrt. és a Market Épületszerviz Karbantartó Kft. (Market-csoport) felett - közölte a versenyhatóság hétfőn az MTI-vel.

Kapcsolódó cikkek

A GVH az összefonódás értékelésekor megállapította, hogy a Garhartt Zrt. és a Market-csoport különböző piacokon tevékenykedik, így az összefonódás nem hat negatívan a piacra.

A versenyhatóság további hatásokat sem azonosított, mert a Garhartt Zrt. az elmúlt két évben ténylegesen nem végzett ingatlanberuházási-ingatlanhasznosítási tevékenységet, továbbá a Market-csoport piaci részesedése az építőipari kivitelezés magyarországi forgalmából nem érte el a 30 százalékot.

A tranzakciót szeptember közepén jelentette be az eladó, a vételár üzleti titok. A céginformáció szerint az 1 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Market Építő Zrt. kisebbségi tulajdonosa egy magánszemély, Scheer Sándor. A múlt évet 35,5 milliárd forint nettó árbevétellel zárta a társaság. A mérleg szerinti eredménye 772 millió, míg az adózott eredménye 972 millió forint volt 2013-ban. A Garhartt Invest 2014 Zrt. még mindig nem szerepel a ceginfo.hu adatbázisában, vélhetően friss alapítású a társaság.

A Market több mint 12 évig képezte a Wing Csoport részét. Ezen időszak alatt a Market árbevétele tízszeresére emelkedett és az ország meghatározó magasépítő-ipari vállalkozásává nőtte ki magát. A Wing Zrt. az egyik legnagyobb magyar, magántulajdonban lévő – projektportfólióval és ingatlanszolgáltatásokra specializálódott leányvállalatokkal rendelkező – ingatlanvállalkozás.

A vevő Garhartt az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint Garancsi István egyedüli tulajdonában van, aki többi közt a Videoton labdarúgó csapatának többségi tulaja is. Az Orbán Viktorhoz közel álló üzletember egyszemélyben jegyzi is a céget vezérigazgatói poszton – írja a hvg.hu. A Fradi-stadiont is építő Market Építő Zrt. több állami megrendelést is kapott tavaly – teszi hozzá a portál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik